15 септември 2007 година. Както никога досега, първият учебен ден започна с учителски стачки.

По данни на заместник-председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Стефан Вълков до 10,00 часа 67% от училищата в страната са провели едночасов протест.

Стачкували са учителите в Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, Плевенско, Благоевград, Търговище, Старозагорско, Бургаско, София град и др.

В Пловдив са стачкували около 85% от училищата, в Гоце Делчев от общо 31 училища 30 са стачкували, в Ямбол от общо 42 училища са стачкували 40.

Според Крум Крумов, председател на Синдикат образование към КТ "Подкрепа", до сега са стачкували 80% от училищата в страната, но точният им брой ще бъде уточняван в следобедните часове.

Той даде за пример Благоевград, където според него в едночасовия протест са се включили 84% от училищата, в Бургас пък са протестирали всички училища. 

„Учителите дадоха своя ясен знак, и то не само на правителството, но и на обществото като цяло, и той беше добре разбран“.

Това каза в Пазарджик образователният министър Даниел Вълчев, който откри учебната година в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

Вълчев посочи, че лично за него този знак показва, че България се нуждае от качествено и модерно образование, а това не може да бъде постигнато без качествени хора, които да работят с удоволствие и спокойствие .

Той обаче отказа да коментира едночасовия символичен протест на учителите.

Според министъра исканото от учителите стопроцентно увеличение на възнагражденията може да се направи само, ако се вземат бюджетни средства от други сфери, но това на практика не е възможно.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase